3 voordelen van brandvertragende vloeren

Voordelen brandvertragende vloeren

Bij het inrichten van jouw woning of kantoor is het belangrijk om rekening te houden met de brandveiligheid van de ruimtes. Dit heeft niet alleen betrekking op het aantal nooduitgangen en of deze gemakkelijk te vinden zijn, maar bijvoorbeeld ook op de brandveiligheid van de materialen. Zo zijn er strenge regels van toepassing omtrent de brandwerendheid die zijn opgesteld door de brandweer en overheid. Zorg daarom voor brandvertragende vloeren en houd hier rekening mee in jee inrichting.

Soorten brandvertragende vloeren

Er bestaan verschillende brandvertragende vloerbedekking. Zo is er geïmpregneerde vloerbedekking die heel moeilijk brandbaar is, waardoor een brandwerend effect wordt gecreëerd. Ook zijn er houten brandwerende vloeren met een brandwerende vloerplaat. Deze zorgen ervoor dat de constructie langzamer brandt tot een vertraging van maar liefst 60 minuten. Het valt aan te raden om deze houten vloer te laten leggen door een specialist. Het veiligst is een gietvloer. Een gietvloer is onbrandbaar en geheel brandwerend. Doordat een gietvloer geen enkele bijdrage levert aan een brand, is dit de veiligste optie. Voor een optimale veiligheid plaats je ook een brandblusser op iedere verdieping.

Hogere brandveiligheid met een brandvertragende vloer

De brandveiligheid van brandvertragende vloeren laat zich opdelen in twee belangrijke begrippen:

  • Reactie op brand
  • Brandwerendheid

De reactie op brand is een producteigenschap, terwijl de brandwerendheid te maken heeft met de gehele constructie. Dit wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de manier van afwerking en de kierdichting. Ook de materiaalkeuze en het gekozen isolatieproduct is van belang. Ga in zee met een betrouwbare partij die zich houdt aan alle actuele wet- en regelgeving en jouw (werk)omgeving wordt een stuk veiliger.

Brandvertragende vloer zorgt voor minder rookontwikkeling

Een brandvertragende vloer zorgt voor minder rookontwikkeling. Dit draagt sterk bij aan de veiligheid, doordat rook één van de belangrijkste oorzaken is waardoor er slachtoffers vallen. Door minder rookontwikkeling kunnen mensen gemakkelijker wegkomen en het pand verlaten. De nooduitgangen zijn duidelijker zichtbaar en de kans om het bewustzijn te verliezen is kleiner.

Met een brandvertragende vloer heb je meer tijd om het pand te verlaten

Het is niet altijd mogelijk om een brand helemaal te voorkomen, ondanks de tips van de brandweer. Wat je wel zelf in de hand hebt is het vergroten van de tijd die jij en je medebewoners of medewerkers hebben om het pand te verlaten. Laat een brandvertragende aanleggen en je zorgt ervoor dat er in noodsituaties meer tijd is om buiten te komen. De kans op het ontstaan van een brand wordt kleiner en ook ontwikkelt een brand zich minder snel als je gebruik maakt van brandvertragende vloerbedekking.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*