Kiezen voor een houten vloer met brede of smalle planken?

Brede of smalle planken - houten vloer

Een vloer bepaalt het design en dus de uitstraling van een gehele ruimte. Daarmee is een vloer dus meer dan alleen maar iets om overheen te lopen. Het soort plank dat u gebruikt wanneer u een houten vloer in uw woning legt of laat leggen, heeft effect op de uitstraling van de gehele ruimte. Kiest u voor een houten vloer met brede of smalle planken? We vertellen je er hieronder meer over!

Grote of kleine ruimte

Voordat u vloeren kunt laten leggen is het verstandig om te kijken naar de ruimte waarin zo’n vloer moet komen te liggen. Het formaat van de plank speelt namelijk een grote rol in het optische effect van een kamer. Gaat het om een grote ruimte zoals de woonkamer, dan geldt dat lange planken de ruimte langer maken en brede planken de ruimte breder. Is de ruimte niet zo groot? Dan maken juist smalle planken de ruimte optisch groter.

Legrichting

Vervolgens kunt u ook nog met de legrichting beïnvloeden hoe breed of lang een ruimte lijkt. Wilt u de ruimte langer laten lijken? Dan heeft een vloer in de lengte het juiste optische effect. Uw vloer ligt dan met de lange zijde van de planken parallel aan de langste zijde van uw kamer. Met deze manier van leggen gaat het minste materiaal verloren. Gaat u een vloer leggen in een lange smalle ruimte? Door uw vloer in de breedte te leggen laat u uw kamer breder ogen. De planken liggen dan met de lange zijde parallel aan de kortste zijde van uw kamer. Bij deze legwijze moet u meer planken korter maken. Hierdoor heeft u meer materiaal nodig.

Diagonaal en Visgraat

Diagonale lijnen doen elke kamer groter lijken. Dit effect treedt op doordat de schuine lijnen uw ogen naar de verste hoeken van de kamer leiden. Een diagonale vloer geeft bovendien een speelse uitstraling aan uw interieur. Een nadeel van een diagonale vloer is dat hierbij meer afval overblijft. Niet veel mensen kiezen voor deze legwijze, een visgraatvloer heeft vaak de voorkeur. Uw vloer in een visgraatmotief leggen heeft hetzelfde ruimtelijke effect als een diagonale vloer. Uw kamer lijkt hiermee groter en krijgt een chique uitstraling. Bij een visgraatmotief liggen de planken om en om in een hoek van 45 graden. Hierdoor ontstaat een mooi diagonaal patroon.

V-groef en Naden

Laminaat met V-groef kenmerkt zich door de V-vormige naad tussen de planken. Deze groef kan aan de lange zijde of aan de kopse kant zitten. Elk heeft zijn eigen ruimtelijk effect. Een V-groef aan de lange zijde maakt de ruimte langer. Aan de kopse kant geeft de groef een breder effect aan uw interieur. Deze effecten werken het beste als de groeven in de richting van het binnenvallende licht liggen. Een vloer wordt normaal gesproken haaks gelegd ten opzichte van het grootste raam in de kamer. Het licht valt dan evenredig met de naden. Zo vallen de naden het minst op.

Wilt u na het lezen van dit artikel toch nog graag meer weten voor u de knoop doorhakt? Laat het ons weten in een reactie of lees meer over vloerinspiratie!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*