4 tips voor het vinden van een geschikte houten vloer

Tips voor een geschikte houten vloer

Veel mensen vragen zich af welke houten vloer het meest geschikt is voor hun woning. Dat is niet vreemd, het aanbod is namelijk enorm groot. Daarom is er ook geen eenduidig antwoord op die vraag en hangt het van verschillende factoren af. Om u op weg te helpen bij het vinden van uw ideale vloer zetten wij een aantal tips op een rij.

1. Houd rekening met de functionaliteit

Iedere ruimte en ieder huishouden stelt andere eisen aan een houten vloer. Zo wordt een keukenvloer vaak intensief gebruikt. Ook in een druk huishouden met kleine kinderen krijgt een vloer vaak veel te verduren. Bovendien is het dan belangrijk dat de vloer makkelijk schoon te houden is. Bent u daarentegen op zoek naar een vloer voor de slaapkamer, dan stelt u waarschijnlijk hele andere eisen. Bijvoorbeeld dat de vloer warm en comfortabel aanvoelt.

2. Bepaal de gewenste uitstraling

Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van een ruimte. Kies dus een vloer die aansluit bij de rest van uw interieur. Kijk daarbij naar de meubels en de vorm van de ruimte. Smalle planken in een kleine ruimte geeft bijvoorbeeld een heel ander effect dan een houten vloer met brede planken. Als uw voorkeur uitgaat naar een rustige en traditionele uitstraling, dan kunt u kiezen voor een donkere eiken vloer en brede planken. Houdt u meer van klassiek? Dan past een chique visgraatvloer wellicht beter bij u. Ook zijn er diverse behandeltechnieken die een vloer een totaal andere uitstraling kunnen geven. Denk aan een stoere vloer met een ‘geleefd’ effect.

3. Kies de juiste manier van leggen

Een houten vloer kan zwevend of vast gelegd worden. Bij vast leggen wordt de vloer op een tussenvloer gelijmd of gespijkerd. Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer. Bent u echter van plan om de vloer zelf te leggen, dan is dat natuurlijk eenvoudig te realiseren. Ook kan je een specialist vragen om de vloer voor je te leggen.

4. Vergeet het onderhoud niet

Tot slot wilt u natuurlijk dat uw vloer zo lang mogelijk mooi blijft en meegaat. De meeste houten vloeren worden afgewerkt met een beschermende toplaag. Het onderhoud dat een vloer nodig heeft, is afhankelijk van de toplaag. Een gelakte houten vloer kunt u bijvoorbeeld mooi houden met een speciale polish. Heeft uw vloer een oliebehandeling gehad, dan is het belangrijk om uw vloer 1 à 2 keer per jaar in de onderhoudsolie te zetten. Een hardwaxvloer houdt u mooi met onderhoudswas. Laat u daarom voordat u een houten vloer aanschaft goed adviseren over het onderhoud zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Bent u op zoek naar een geschikte houten vloer en kunt u wel wat advies gebruiken? Laat gerust een reactie achter of lees meer over vloerinspiratie en houtinspiratie!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

1 Reactie

  1. Awesome write-up. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time. Shanda Lamar Whetstone

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*