Een houten vloer dweilen; 4 handige tips!

Houten vloer dweilen

Trotse bezitters van een prachtige houten vloer willen natuurlijk dat hun vloer zo lang mogelijk mooi blijft. Het goed onderhouden van een houten vloer is dan ook van groot belang. Om krasjes te voorkomen, kun je het beste dagelijks vuil van de vloer verwijderen met een zachte bezem of microvezeldoek. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te dweilen. Als je goed zorg draagt voor het hout, hoef je niet gauw je houten vloer te renoveren door een vloerspecialist.

1. Stofzuig voor het dweilen van je houten vloer

Belangrijk is om vóór het dweilen de vloer stof- en zandvrij te maken met een stofzuiger (met parketborstel) om krassen te voorkomen. Door dikwijls te stofzuigen, verleng je de levensduur van een houten vloer aanzienlijk. Is al het losliggend opgezogen, begin dan met dweilen.

2. Houten vloer dweilen: gebruik een mild schoonmaakmiddel

Gebruik voor een houten vloer liever geen agressief goedje zoals bleek, ammoniak of allesreiniger. Ook groene zeep is geen goed idee omdat dit een vettig laagje achterlaat. Gebruik speciaal schoonmaakmiddel dat bestemd is voor jouw vloer, want er zijn verschillende soorten houten vloeren en een olievloer is niet hetzelfde als een gelakte houten vloer. Test eerst op een onopvallende plek of het reinigingsmiddel geschikt is voor jouw vloer. Het dient geen sporen na te laten. Op de natuurlijke tour? Laat je vloer weer blinken met appelazijn, gemengd met vier liter lauwwarm water. Dit weekt vet los en voorkomt een grijze zweem op het hout.

3. Maak je houten vloer niet te nat

Gebruik een licht vochtige – en zeker geen kletsnatte – dweil of mop. Te veel water kan de vloer beschadigen en kan de planken doen kromtrekken. Vervang bovendien het dweilwater zodra het troebel wordt. Ververs het water bijvoorbeeld na het dweilen van een verdieping. Nog beter is om een tweede emmer te gebruiken, waarin je de vuile dweil voorspoelt.

4. Laat de houten vloer goed drogen

Neem na het dweilen de vloer af met een zachte en droge doek. Is het buiten niet te warm of koud zet dan de ramen en deuren open om de vloer zo snel mogelijk te laten drogen. Een goede ventilatie helpt de houten vloer goed droog te worden. Loop pas weer over je houten vloer als deze volledig is opgedroogd.

Heb je nog geen houten vloer maar ben je je alvast aan het inlezen in het onderhoud? Wellicht heb je dan ook iets aan deze tips voor het kiezen van een houten vloer.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*