Een duurzame vloer; 4 voorbeelden

Een duurzame vloer

Een duurzame en milieuvriendelijke vloer is een investering waar je heel lang plezier aan zult beleven. Een goede vloer zal jarenlang meegaan en ziet er ook nog eens heel mooi uit. Daarnaast zijn natuurlijke materialen vaak beter voor de lucht in huis en vangen deze minder stof, wat goed kan zijn tegen allergieën. In dit artikel geven wij 4 voorbeelden van duurzame vloeren.

Houten vloer

Vloeren van hout zijn niet zonder reden al eeuwenlang populair. Als hout goed behandeld wordt zal het decennia lang mooi blijven. Vaak wordt een houten vloer zelfs mooier over tijd. Doordat het in allerlei verschillende materialen te verkrijgen is en je het makkelijk kunt bewerken past dit materiaal in ieder huis. Let er bij hout wel op dat het komt van een duurzame bron. Dit kan je zien aan het FSC-keurmerk. Een houten vloer is eenvoudig te recyclen, onder andere door deze door te verkopen.

Parket

Een vloer van gelamineerd parket lijkt op het eerste gezicht veel op een houten vloer, maar is een stuk dunner en kan onder de hardhouten toplaag nog andere materialen bevatten. Hierdoor kan een vloer een stuk duurzamer gemaakt worden, omdat er ook gebruik gemaakt wordt van snelgroeiende bomen. Een parket vloer zal minder lang meegaan dan massief hout, maar is wel eenvoudiger in onderhoud. Ook is de milieubelasting hoger dan bij een houten vloer, dit is onder andere te wijten aan de lijm die wordt gebruikt.

Bamboevloer

Een bamboevloer is helemaal hip en is ook nog eens heel goed voor het milieu. Bamboe is geen houtsoort, maar een grassoort. Dit betekent dat het materiaal steeds opnieuw aangroeit en dus zeer duurzaam is. Desondanks heeft het dezelfde eigenschappen als hardhout, waardoor het uitstekend geschikt is voor gebruik als vloer. In tegenstelling tot hout krimpt bamboe niet. Verder is een bamboevloer net zo veelzijdig als een houten vloer en geeft het een mooie uitstraling aan ieder huis. Ook voor een duurzame bamboevloer geldt dat u op het FSC-keurmerk moet letten.

Kurkvloer

Als u aan vloeren denkt, denkt u misschien niet meteen aan kurk. Toch is dit materiaal zeer in trek, onder andere door de isolerende eigenschappen van de honingraatstructuur. Hierdoor zult u minder hoeven te verwarmen. De meeste kurkvloeren hebben nog een extra laagje bovenop, zodat het er niet meer uitziet als kurk. Er is zelfs kurk parket en laminaat te krijgen. Omdat het materiaal ondoordringbaar is is het ook mogelijk om kurk in de badkamer te gebruiken. Eventueel is kurk ook te gebruiken als ondervloer, zodat het goed isoleert.

Bent u benieuwd geworden naar duurzame vloeren? Laat gerust een reactie achter of bekijk meer over hout en vloer!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

1 Reactie

  1. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers! Shara Tonnie Honey

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*