Hoe duurzaam is een bamboe vloer?

Duurzaamheid van een bamboe vloer

Bamboe vloeren winnen snel aan populariteit en dat is niet vreemd. Een bamboe vloer is eenvoudig te leggen en heeft een warme uitstraling. Bovendien is een bamboe vloer een duurzaam alternatief voor een houten parketvloer. Hoe dat precies zit, vertellen we in dit artikel.

Herkomst van bamboe

Bamboehout wordt hier nog niet zo lang gebruikt in de woningbouw en voor vloeren. Doordat hardhout echter steeds schaarser en duurder werd, ging men op zoek naar een duurzaam alternatief. Dat alternatief werd gevonden in Azië, waar ruim 80% van alle bamboe vandaan komt. Daar werd deze houtsoort al veel langer gebruikt voor diverse doeleinden. Bamboe is namelijk erg sterk en bevat bovendien elastische kwaliteiten waardoor het uitermate geschikt is als bouwmateriaal in gebieden waar veel aardbevingen voorkomen. Nog een groot voordeel: bamboe is eigenlijk een grassoort, wat betekent dat het ontzettend snel groeit en binnen 5 jaar ‘oogstrijp’ is. Bamboe is dus een ecologisch verantwoord product. 

Levensduur: hoe lang gaat een bamboe vloer mee?

Doordat de structuur van bamboe compact is, zijn bamboe vloeren van nature erg sterk. Met de juiste afwerking in de vorm van een slijtvaste beschermlaag kan de vloer bovendien nog sterker gemaakt worden. Houd er wel rekening mee dat donkere bamboe vloeren iets minder sterk zijn dan de lichtere varianten. Dit heeft te maken met het verwerkingsproces waarbij de structuur van de donkere vloeren wat zachter wordt. Met goed onderhoud heeft u echter jarenlang plezier van een bamboe vloer.

Het beste onderhoud voor een bamboe vloer

We hadden het er al even over: met goed onderhoud gaat een bamboe vloer heel lang mee. Maar wat wordt precies verstaan onder ‘goed onderhoud’? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Een vloer van bamboe is namelijk ontzettend makkelijk te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en vlekken verwijderen met een lichtvochtige doek is in de basis voldoende om een bamboe vloer mooi te houden. Heeft u huisdieren? Zorg dan dat u hun nageltjes kort houdt om beschadigingen aan de vloer te voorkomen. Kijk ook uit met het lopen op (naald)hakken, maar dit geldt voor alle houten vloeren. Vaak wordt een bamboe vloer afgewerkt met olie of lak. Ongeveer een keer in de vijf jaar is het dan nodig om de vloer te (laten) schuren en opnieuw te oliën of te lakken. 

Overweegt u ook een bamboe vloer voor uw woning? Laat gerust een reactie achter en informeer naar de mogelijkheden.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*