Wil jij een gietvloer, dan heb je de keuze tussen een vloer die bestaat uit polyurethaanhars of een epoxy gietvloer. Beide hebben voor- en nadelen waardoor epoxyvloeren vaak in commerciële situaties worden gebruikt en polyurethaanvloeren beter geschikt zijn in particuliere woningen. De keuze is uiteindelijk uiteraard aan jou en er zijn ook situaties waarin een epoxy gietvloer mogelijk een betere keuze is in jouw woning. Daarom hebben we hier alle informatie samengevat over deze twee verschillende soorten kunsthars en maak je vast een weloverwogen beslissing.
De verschillen tussen een polyurethaanhars- en epoxy gietvloer
Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee kunsthars soorten en die verschillen bepalen de kenmerken van beide vloeren. Polyurethaan wordt vaak als warm, zacht, flexibel en stil omschreven, terwijl epoxyhars juist koud, hard, stijf en luidruchtig is. Epoxyvloeren zijn bijzonder sterk, goed bestand tegen allerlei schadelijke stoffen en in staat grote belasting probleemloos te verdragen. Polyurethaan vloeren zijn volledig waterdicht, maar niet bestand tegen zuren en schadelijke stoffen. Ze zijn zacht en rekbaar, dus minder geschikt voor echt zware belasting. Hierdoor veroorzaken ze ook weinig contactgeluid, wat bij een epoxy gietvloer wel problemen op kan leveren. Polyurethaanhars vloeren voelen warm aan en epoxyvloeren koud.
Wanneer kies je voor polyurethaanhars?
Het is dus niet vreemd dat polyurethaanhars meer in particuliere woningen wordt gebruikt. Het is een ideaal materiaal bij vloerverwarming, omdat het mee rekt en krimpt. Contactgeluid is minder en dat is binnenshuis of in een appartementencomplex een groot voordeel. Heb je kinderen, dan spelen die veel op de vloer en dan is het fijn dat deze warm aanvoelt. Ook vallen ze zachter dan wanneer je een epoxy gietvloer zou plaatsen. Polyurethaanhars is in principe overal in huis toe te passen, maar er zijn situaties waarin je beter voor epoxy kiest.
Wanneer kies je voor epoxy?
In ruimtes waar veel schadelijke stoffen gemorst worden, zoals oliën, zuren en chemische stoffen, is het beter om voor een epoxy gietvloer te kiezen. Dat kan zijn in je garage of in je keuken, bijvoorbeeld. Sommige mensen kiezen liever voor epoxy in de badkamer. Ook in situaties waarin de vloer zwaar belast gaat worden, zoals in je garage of je werkplaats is epoxy een betere keuze. Lekkages van de auto, het gewicht van de auto en het laten vallen van gereedschap beschadigt je vloer dan niet. Een epoxy gietvloer is in principe geschikt voor alle situaties waarin het niet moet kunnen strekken en krimpen, maar heeft bepaalde kenmerken (koud, hard, contactgeluid) die het minder geschikt maken voor particulier gebruik.
Welke harssoort is het beste voor jou?
Uiteindelijk is de keuze aan jou. De enige situatie waarin een epoxyvloer echt niet toegepast kan worden is als je vloerverwarming hebt. Behalve dan kun je kijken naar alle kenmerken van beide materialen en op die manier een beslissing nemen. Ook een specialist kan je adviseren over de voor- en nadelen van een polyurethaan- en een epoxy gietvloer. Laat je goed inlichten en je maakt vast de beste keuze.
Laat een reactie achter